Qui som

L’associació Amics del Rec d’Igualada es va constituir formalment l’octubre de 2009 per donar veu a la ciutadania davant l’aprovació d’un POUM que planificava un barri del Rec homogeni, de nova creació, que segons el nostre entendre oblidava la seva actual personalitat com a conjunt històric.

Quin es el nostre punt de vista sobre el barri?

Per nosaltres EL BARRI DEL REC ÉS CLAU EN EL FUTUR D’IGUALADA.
El barri del Rec simbolitza una ciutat avui desapareguda, però que ens ha deixat el millor llegat: un patrimoni arquitectònic espectacular, que esdevé clau per al futur d’Igualada.
Les velles fàbriques i adoberies, el canal del rec, els carrerons que pugen i baixen, els contraforts, les pedres… tot això forma un conjunt històric amb una personalitat tan accentuada que es converteix en valor afegit per Igualada. En aquest sentit, destaquem la encara important presència dels adobers que dia a dia i des de fa moltíssims anys tenen la seva activitat i són els que generen la major part de l’activitat econòmica al Rec.
Tal i com ha succeït en altres ciutats com Girona amb el seu call, l’experiència i el sentit comú ens diuen que si fem les coses bé, Igualada pot ser millor gràcies al barri del Rec.

Per què treballem?

PRIMER.- La nostra voluntat es defensar  el conjunt patrimonial que forma el barri del Rec: entenem el barri com un conjunt històric i volem que així sigui considerat.

SEGON.- Volem que es conservin el rec, la conducció de l’aigua, les adoberies, els carrerons, els passatges, els patis, els horts i qualsevol altre element d’interès com façanes i baixos. En les edificacions de nova planta, volem un llibre d’estil arquitectònic respectuós amb l’entorn.

TERCER.- Volem que es respectin i revisin els edificis i espais catalogats, és a dir, que es tingui cura per part de les administracions d’aquest patrimoni cultural.
Proposem un model consistent en la rehabilitació i reutilització dels espais ja existents. Considerem que els seus edificis tenen un valor patrimonial, històric, artístic, estètic i sentimental que no es podran aconseguir amb edificis de nova planta sense personalitat.

QUART.- Volem que es reconegui el valor de la trama i el paisatge històric del barri, que es conservin les seves particularitats, que s’accepti la seva diferència i es respecti una cosa tan potent i a la vegada tan fràgil com la seva ànima.

Proposem conservar l’actual estructura urbana del barri, la forma singular i estreta que té el camí del rec, els carrerons, els aragalls, els passatges i les baixades medievals, el horts, els patis interiors i les zones enjardinades.

Volem que alhora de planificar i gestionar la transformació urbanística d’aquest patrimoni es practiqui un model de micro-cirurgia.

Som conscients que el paisatge del barri s’ha d’anar transformant i adaptar-se a les noves necessitats, però demanem que sigui una transformació molt respectuosa amb els valors rellevants que té el barri. Aquests valors els definiríem de la següent manera:
- Autenticitat: tot és real, res imita a res, no es un parc temàtic ni una ciutat de cartró pedra.
- Respecte: és un reflex de la memòria històrica i social del nostre territori.
- Singularitat: és un barri de característiques úniques a Europa.
- Caràcter emprenedor: en anys passats ha liderat l’economia de la ciutat i això ho porta al seu ADN.
- Tranquil•litat: els carrerons, passatges, porxos, aragalls, placetes, patis interiors, el canal de l’aigua, el riu i la natura. El Rec ens descobreix una Igualada serena.
- “slow cities”: el barri del Rec pot ser la llavor per convertir Igualada en una “ciutat conscient”; liderant la cerca de solucions que donin la possibilitat als seus ciutadans de viure i gaudir de la seva pròpia ciutat simple i fàcilment. Trobar l’equilibri entre modernitat i tradició, de manera que conviuen la saviesa del passat amb les oportunitats tecnològiques i les solucions d’avantguarda, donant el lloc que els correspon a la cultura, el coneixement, la natura i sobre tot les persones.

info@amicsdelrec.org

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Twitter